ALAOHJAUS – tärkeä osa liukuoven kokonaisuutta

Mikä alaohjaus on ja mihin sitä tarvitaan?

Yläkantavissa liukuovijärjestelmissä tulee AINA olla alaohjaus. Alaohjauksen tarkoitus on ohjata liukuovea kiskolinjan mukaisesti ja siten parantaa liukuoven käyttömukavuutta ja turvallisuutta. Se myös estää oven vääntymistä käytön aikana; ilman alaohjausta, yläkiskossa oleviin liukuoven pyörästöihin voi kohdistua käytön aikana ylimääräistä sivuttaisrasitusta, joka voi vahingoittaa liukukiskojärjestelmää. Se voi haitata liukuoven liikettä ja vähentää sen käyttöikää merkittävästi.

Alaohjaimia tarvitaan aina yksi per liukuovi, sillä sen tarkoitus on vain ohjata oven liikettä, ei kannatella ovea tai estää raskaita sivuttaiskuormia kuten tuulikuormaa.

Minkälaisia alaohjaimia on saatavilla ja miten se tulee asentaa?

Alaohjain on yleensä lattia- tai seinäkiinnitteinen tappi tai laakeroitu rulla. Alaohjaus tulee asentaa siten, että liukuovi liukuu koko liukumatkan alaohjauksessa. Oven liikettä voi rajoittaa esim. kiskopysäyttimillä ja siten varmistaa liukuoven pysyminen alaohjauksessa koko liikeradan ajan.

Alaohjain asennetaan yleensä aina oviaukon viereen siten, että se ei jää näkyviin ja oviaukko säilyykokonaisuudessaan täysin esteettömänä. Etenkin sisäliukuovissa on tyypillistä, että liukuoven alareunaan tehdään ura, missä alaohjain liukuu ja ohjaa oven liikettä. Kun liukuovi on oviaukkoa hieman leveämpi, jää alaohjain automaattisesti piiloon alaohjainuraan oviaukon viereen.

Liukuoven alareunaan voidaan asentaa myös U-profiilinen alaohjainkisko, joko liukuoveen tehtyyn uraan tai pinta-asennuksena ruuvein tai hitsattuna. Alaohjainkisko mahdollistaa alaohjauslaakerin asentamisen ja vankemman ovirakenteen. Se voi myös olla itsesään teräskehyksisen liukuoven rungon alapalkki, jolloin runkomateriaalia säästyy. Alaohjauslaakeria käytettäessä, alaohjauksen aiheuttama kitka pienenee ja liukuma paranee.

Alaohjainkisko voidaan asentaa myös upotettuna suoraan lattiaan tai maahan. Tällöin alaohjain asennetaan liukuoven alareunaan ja alaohjainkisko on koko liukumatkan pituinen jolloin saadaan varmistettua alaohjaimen asennettavuus vaativimmissakin asennuksissa. On kuitenkin hyvä huomioida, että tällöin lattiapintaan jää alaohjainkisko joka sisäkäytössä rikkoon lattiapinnan yhtenäisyyttä ja ulkokäytössä voi kerätä likaa ja jäätä. Joissakin liukuoviasennuksissa tämä on kuitenkin välttämätöntä; esimerkiksi taitto-ovet tulee aina asentaa ovilehtien liikeradan vuoksi lattiaan asennetun alaohjainkiskon kanssa (kts. sisätaitto-oven helasarja mikä ei vaadi ollenkaan alaohjausta). Kaksois- tai kolmoiskiskoituksen alaohjaus on tapauskohtaista ja riippuu kiinnitysmahdollisuudesta, joten kysy näissä tapauksissa aina neuvoa osaavasta myyntipalvelustamme.

Alla muutama esimerkki alaohjauksen asennustavoista:

KATSO ALAOHJAIN-VALIKOIMAMME