Näin valitset taitto-ovijärjestelmän osat

Tällä sivulla opastamme muutamalla sanalla mistä taitto-ovi koostuu ja mitä osia toimivaan taitto-ovijärjestelmään tarvitaan. Käytämme ESIMERKKINÄ 100-SARJAN komponentteja, mutta samat asiat pätevät pääosin myös muissa sarjoissa. Muutamia sarjakohtaisia poikkeuksia toki on ja jos kysyttävää tulee niin käänny asiantuntevan myyntitiimimme puoleen tai kysy jälleenmyyjiltämme.

 

1. LIUKUKISKO

Taitto-ovijärjestelmässä, liukukiskoa tarvitaan oviaukon leveyden verran.

 

 


2. KANNATTIMET

Voit valita joko seinä– tai kattokannattimet. Kannattimien lukumäärä määräytyy liukukiskon pituuden mukaan. Tyypillisesti kannatinjako on 1 m välein, jolloin esimerkiksi 4 m kisko tarvitsee lähtökohtaisesti viisi kannatinta.

Taitto-ovijärjestelmässä kannattimien lukumäärään lisätään kuitenkin vielä yksi kappale per puoli, minne ovilehdet niputetaan. Niin sanottu ylimääräinen kannatin auttaa liukukiskojärjestelmää kannattelemaan pienelle alueelle niputetuista ovilehdistä kohdistuvan ylimääräisen painon. Kannatin asennetaan noin 30 cm kiskon päästä.

Esimerkki: Ovilehdet niputetaan vasemmalle ja oikealle, kannattimia lisätään kaksi kappaletta (4 m kisko = 5 kpl kannattimia + 2 lisäkannatinta = 7 kpl).

Voit myös tarvittaessa liittää liukukiskoja yhteen liitoskappaleiden tai liitoskannattimien avulla. Liukukiskojen liittäminen yhteen on yleistä varsinkin raskaammissa sarjoissa.

 


3. PYÖRÄSTÖT JA KIINNITYSLAIPAT

Pyörästöt asennetaan taitto-ovijärjestelmässä joka toiselle ovilehdelle. Pyörästö tyyppejä on kahdenlaista; 2-pyöräisiä sekä 4-pyöräisiä pyörästöjä. Pyörille on määritelty sarjakohtaisesti painoluokat per ovilehti jolloin 4-pyöräinen pyörästö kantaa enemmän kuin vastaavan sarjan 2-pyöräinen.

Jos ovilehtien lukumäärä on pariton, viimeiseen ovilehteen ei asenneta pyörästöä. Tällöin edelliselle ovilehdelle asennettu pyörästö kantaa ylimääräistä painoa jonka takia sille asennetaan normaalisti saman sarjan 4-pyöräinen pyörästö. Ovilehtien lukumäärä jätetään yleensä parittomaksi jos se on välttämätöntä oviaukon koon puolesta tai jos paritonta ovea halutaan käyttää esimerkiksi käyntiovena.

Taitto-ovijärjestelmän kiinnityslaippa määrittelee pitkälti, minkälainen taitto-ovijärjestelmä on kyseessä. Päätypyörästöjärjestelmä vaatii erilaiset laipat kuin keskipyörästöjärjestelmä tai sivusta taittava järjestelmä. Myös oven materiaalilla on väliä kiinnityslaippavalintaa tehdessä sillä esimerkiksi metallitaitto-oviin hitsattavat saranat löytyvät metallitaitto-ovipyörästön rungosta.

 


4. TAITTO-OVEN ALAOHJAUS

Taitto-ovijärjestelmä vaatii aina alaohjauksen ohjaamaan ovilehtien liikettä. Poikkeuksena ovat kevyet taitto-ovijärjestelmät joissa ovilehtiä on maksimissaan kaksi per puoli (esimerkiksi Helasarjat 902 ja 904). Alaohjain asennetaan aina samaan ovilehteen kuin pyörästökin, jolloin alaohjaimet asennetaan joka toiseen ovilehteen. Alaohjain kulkee alaohjainkiskossa joka asennetaan lattiaan koko oviaukon matkalta.

Oikean alaohjaimen valinta riippuu taitto-ovijärjestelmäntyypistä sillä sen asennuskohta, ja siten kiinnityslaippa, tulee olla samanlainen kuin pyörästönkin.

 


5. LISÄTARVIKKEET

 

 

 

PIVOT SET
Pivot set –järjestelmää käytetään päätypyörästöjärjestelmissä. Pivot Set mahdollista ensimmäisen ovilehden sarananomaisen liikkeen jolla voidaan välttää ovilehden saranointi sekä mahdollistaa kaikkien ovilehtien sama mitoitus.

 

 

 

 

 

 

 

 

PÄÄTYKAPPALE
Päätykappaleita voidaan käyttää liukukiskon päässä ja siten antaa kiskotukselle viimeistellympi ulkonäkö.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SARANAT
Hitsattavat pisarasaranat sopivat yhteen metallitaitto-ovien kanssa. Saranoiden määrä ja koko riippuu ovilehden korkeudesta sekä painosta. Lehtisaranoita voidaan käyttää sivusta taitettavassa järjestelmässä sillä ne sopivat pyörästöjen saranatyyppien kanssa yhteen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VEDIN
Uppovedin tai vedin helpottavat taitto ovijärjestelmän avaamista ja käyttöä.

 

 

 

 

 

 

 

Jos on kysyttävää niin käänny asiantuntevan myyntitiimimme puoleen tai kysy jälleenmyyjiltämme.