Kaapelivaunujärjestelmä

Mikä on kaapelivaunujärjestelmä?

Kaapelivaunut kuljettavat sähköä, nestettä, kaasua yms. liikkuviin laitteisin kuten nostureihin, puomeihin, sahoihin, polttoleikkauskoneisiin, ja pesureihin. Kaapelivaunujärjestelmät mahdollistavat letkujen, pyörökaapelien ja lattakaapelin liikuttamisen helposti ja vaivattomasti laajoilla tuotantoalueilla. Kaapelivaunujärjestelmät ovat taloudellinen ja luotettava järjestelmä.


Miten valitsen kaapelivaunujärjestelmän osat?

Tällä sivulla opastamme muutamalla sanalla mistä kaapelivaunujärjestelmä koostuu ja mitä osia toimivaan siihen tarvitaan. Muutamia sarjakohtaisia poikkeuksia toki on ja jos kysyttävää tulee niin käänny asiantuntevan myyntitiimimme puoleen tai kysy jälleenmyyjiltämme.

 

1. LIUKUKISKOT JA KANNATTIMET

Kaapelivaunujärjestelmässä, liukukiskon pituus määräytyy tarpeen mukaan.

Liukukisko kiinnitetään yleensä kannattimilla. Voit valita joko seinä- tai kattokannattimet. Kannattimien lukumäärä määräytyy liukukiskon pituuden mukaan. Tyypillisesti kannatinjako on 1 m välein, jolloin esimerkiksi 4 m kisko tarvitsee viisi kannatinta.

Voit myös tarvittaessa liittää liukukiskoja yhteen liitoskappaleiden tai liitoskannattimien avulla.


2. PYÖRÄSTÖT JA KAAPELIVAUNUT

Kaapelivaunujärjestelmissä on tarjota kolmea erilaista kaapelivaunupyörästöä: kaksi lattakaapeleille ja yksi pyörökaapeleille ja letkuille. Kaapelivaunupyörästöjen kantavuus on 50 kg pyörästö.

Lattakaapelille soveltuvissa kaapelivaunuissa on mukana kaapelinpidike. Toinen lattakaapelin kaapelivaunuista toimii vetovaununa eli mukaanottovaununa vetotangolliselle järjestelmälle. Pyörökaapelille ja letkuille soveltuvan pyörästön riipukkeeseen saa kiinni eri kokoisia letkunripustimia sekä pyörökaapeleita.

Pyörästöjen määrä määritellään alla olevan kaavan mukaisesti.

N= kiinteä kaapelivaunu + kaapelivaunu/pyörästö + vetovaunu
L = kiskon pituus
Y= kaapelin riippuma
1,2 m = Lisäys kaapelin pituuteen (10-20 %)

 

 

 

 

 

 

Kaapelin riippuma

  • Riippumalla tarkoitetaan kaapelin roikkumispituutta, kun vaunut ovat kiinni toisissaan keräilyalueella.
  • Suositeltavaa on, että riippuma on 0,3 metrin – 2 metrin välillä. Mitä isompi riippuma, sitä vähemmän pyörästöjä/kaapelivaunuja tarvitaan. Toisaalta järjestelmän painorasitus pyörästöä/kaapelivaunua kohden kasvaa
  • Kaarien kanssa suositus riippuma on 1/3 kaaren säteestä.

 

 

 

 

     


3. PYSÄYTTIMET

Kaapelivaunujärjestelmään laitetaan tyypillisesti kiskopysäyttimet liukukiskon molempiin päihin estämään kaapelivaunupyörästöjen putoaminen liukukiskolta.
Poikkeuksena tähän on lattakaapelijärjestelmien lattakaapelin kaapelinpidike, joka jo itsessään toimii liikettä rajoittavana osana.

 


4. LISÄTARVIKKEET

Kiinteä kaapelivaunu on paikoillaan pysyvä vaunu, joka mahdollistaa sen, ettei pyörästöt pääse kulkemaan liian pitkälle kiskossa.  Tämä vähentää myös pyörästöihin kohdistuvaa painetta.

Kiinnityskynnen avulla voidaan yhdistää kisko I palkkiin kiinni. Kiinnityskynsiä tulisi asentaa kaksi samaan kohtaan I palkin molemmin puolin.

Pyörökaapelin-/letkunripustimet voidaan kiinnittää suoraan pyörästöön.

Letkunripustimen välikappaleen avulla voidaan kiinnittää myös useampi pyöräkaapelin-/letkuripustin yhdeksi ketjuksi kiskon alle. 

 

Jos on kysyttävää niin käänny asiantuntevan myyntitiimimme puoleen tai kysy jälleenmyyjiltämme.