Kuljetinrata

Mikä on kuljetinrata (riippukuljetin)?

Riippukuljetinradat räätälöidään erikseen jokaisen tarpeen mukaan, joka tekee niiden käyttötarkoituksesta hyvin monipuolisen. Yläkantava järjestelmä vapauttaa lattiatilaa ja mahdollistaa raskaidenkin objektien kevyen liikuttamisen jopa manuaalisesti.

Kuljetinradan avulla voidaan helpottaa työtä ja parantaa tuottavuutta esim. puutarhoissa, huonekaluteollisuudessa, ruoka- ja riistateollisuudessa, valokuvaamoissa, maalaamoissa, teattereissa ja muissa tuotantolaitoksissa.

Verrattuna automaatiolinjastoihin, riippukuljetinratajärjestelmä on taloudellinen ratkaisu joka on nopea ottaa käyttöön sekä kestää pitkään.


Miten valitsen riippukuljettimen osat?

Tällä sivulla opastamme muutamalla sanalla mistä riippukuljetin koostuu ja mitä osia toimivaan riippukuljettimeen tarvitaan. Muutamia sarjakohtaisia poikkeuksia toki on ja jos kysyttävää tulee niin käänny asiantuntevan myyntitiimimme puoleen tai kysy jälleenmyyjiltämme.

 

1. LIUKUKISKOT, KAARET JA VAIHTEET

Riippukuljettimissa liukukiskon pituus määräytyy tarpeen mukaan.

Vaihteita ja kaaria yhdistelemällä voidaan tarvittaessa rakentaa monimuotoisia ratoja. Vaihteita löytyy sekä oikea- että vasenkätisiä sekä Y-vaihde. Oikea- ja vasenkätinen vaihde ohjaa kiskolinjan kulkusuunnan nimensä mukaisesti kun taas Y-vaihde erottaa kiskolinjan kahteen suuntaa; oikealle ja vasemmalle. Vaihteet ovat alumiinivalua ja ovat kestäviä ja helppoja asentaa.

Kolmitievaihde on valmiiksi tehty kokonaisuus, joka koostuu Y-vaihteesta, oikea- ja vasenkätisestä vaihteesta sekä kahdesta kaarenpalasta. Sillä mahdollistetaan suoran kiskoradan jatkaminen uudella kiskolla 90° kulmassa kiskon tulosuuntaan nähden.

Alituskappale on tarkoitettu mahdollisiin alituskohtiin, esimerkiksi putkiston tai puomin alittamiseen joita pitkän radan varrella voi ilmaantua useitakin.


2. KANNATTIMET

Riippukuljettimissa käytetään yleensä kattokannattimia. Kannattimien lukumäärä määräytyy liukukiskon pituuden mukaan. Suorilla rataosuuksilla kannatinväli on noin 1 metriä.

Riippukuljettimien monipuolinen kannatinvalikoima mahdollistaa kaikentyyppiset asennustavat eri materiaaleille. Korkeakaan tila ei muodostu ongelmaksi, sillä säädettävillä kannattimilla tai kannattimilla, joiden kanssa voidaan käyttää kierretankoa, rata voidaan pudottaa haluttuun korkeuteen. Kannatin voidaan kiinnittää myös vinoon kattopintaan, kun välissä käytetään kiilapalaa tai aluslevyä.

Voit myös tarvittaessa liittää liukukiskoja yhteen liitoskappaleiden tai liitoskannattimien avulla.

 


3. PYÖRÄSTÖT

Riippukuljettimilla on useita pyörästövaihtoehtoja. Pyörästön tyyppi tulee valita käyttötarkoituksen ja ripustustavan mukaan.

LP– ja LPU-pyörästöt on tarkoitettu kuljetinratoihin joissa käytetään vaihteita sillä LPU-pyörästön ohjauspyörä pystyy ohjaamaan liikettä haluttuun suuntaan.
KVLP – pyörästöissä on kääntyvä holkki joka mahdollistaa vapaamman ripustustavan. KV – pyörästö on taas muodostettu kahdesta erillisestä 2-pyöräisestä pyörästöstä jotka on yhdistetty vahvalla lattaraudalla jossa on lateraalinen ripustusreikä.

 


4. PYSÄYTTIMET

Riippukuljettimiin laitetaan tyypillisesti kiskopysäyttimet liukukiskon molempiin päihin estämään pyörästöjen putoaminen liukukiskolta.

 

Jos on kysyttävää niin käänny asiantuntevan myyntitiimimme puoleen tai kysy jälleenmyyjiltämme.