Näin valitset liukuovijärjestelmän osat

Tällä sivulla opastamme muutamalla sanalla mitä liukuoven osia toimivaan liukuovijärjestelmään tarvitaan. Käytämme esimerkkinä 75-sarjan komponentteja, mutta samat asiat pätevät pääosin myös muissa sarjoissa. Muutamia sarjakohtaisia poikkeuksia toki on ja jos kysyttävää tulee niin käänny asiantuntevan myyntitiimimme puoleen tai kysy jälleenmyyjiltämme.

 

1. LIUKUKISKOLiukukiskoa tarvitaan kaksi kertaa oviaukon leveyden verran

Pääsääntöisesti liukukiskoa tarvitaan 2 x oviaukon leveys.

Huom! Kun ovilla ei ole riittävästi avautumistilaa tai niiden halutaan kulkevan limittäin, käytetään kaksoiskiskotusta, jossa kaksi liukukiskoa tulee vierekkäin. Tässä tapauksessa valitaan myös kaksoiskannattimet.

 


2. KANNATTIMETKannatinmäärä määräytyy kannatinkohtaisesti. Yleensä liukukiskon metrimäärä + 1kpl

Voit valita joko seinä tai kattokannattimet. Kannattimien lukumäärä
määräytyy liukukiskon pituuden mukaan (katso kannatinkohtaiset määritelmät).

Huom! Kevyissä sarjoissa, liukukisko voidaan asentaa myös suoraan kattoon ilman kannattimia. Tee-se-itse helasarjoissa on valmiiksi poratut reiät kattoasennusta varten. Voit myös tarvittaessa liittää liukukiskoja yhteen liitoskappaleiden tai liitoskannattimien avulla. Liukukiskojen liittäminen yhteen on yleistä varsinkin raskaammissa sarjoissa.

 


3. PYÖRÄSTÖT JA KIINNITYSLAIPATPyörästöjä tulee aina 2kpl per ovi

Yleisesti ottaen nailonpyörästöjä suositellaan sisäkäyttöön ja teräspyörästöjä ulkokäyttöön. Pyörästöjä tarvitaan 2 kpl/ovi. Kiinnityslaipoilla taas yhdistetään pyörästö ja ovi toisiinsa. Puu-, alumiini- komposiitti, ja lasiovien kanssa käytetään päältä tai sivulta kiinnitettäviä laippoja.

Huom! Metalliovet eivät yleisesti ottaen tarvitse kiinnityslaippoja, sillä pyörästön riipukepultti porataan suoraan metalliliukuoven runkoon.

 


4. PYSÄYTTIMETPysäyttimiä tarvitaan pysäyttämään oven liike

Pysäyttimellä rajataan liukuoven liike. Tavallisesti valitaan liukukiskon sisään tuleva pysäytin, joka pysäyttää liikkeen osumalla pyörästön runkoon. Joissain tapauksissa tarvitaan seinään asennettava pysäytin, joka taas pysäyttää liikkeen osumalla liukuoveen.

Huom! Älä käytä pelkkää pulttia pysäyttimenä, se vaurioittaa pyörästön laakeria.

 


5. LIUKUOVEN ALAOHJAINAlaohjain estää oven heilumisliikkeen

Alaohjaus on välttämätön, sillä se takaa oven moitteettoman ja turvallisen toiminnan ja estää liukuoven heilumisliikkeen. Alaohjain kiinnitetään tavallisesti seinään tai lattiaan, sekä joissain tapauksissa jopa liukuoveen. Alaohjain kulkee yleensä oveen lovetussa urassa tai uraan upotetussa alaohjainkiskossa.

 


6. LISÄTARVIKKEET

1. Päätykappaleita käytetään estämään kiskonsuuntainen liike tai antamaan kiskotukselle viimeistellyn ulkonäön.

2. Soft Close -ovihidastin mahdollistaa liukuoven sulkemisen ja avaamisen pehmeästi ja rauhallisesti.

2. Clip Stop pitää oven paikoillaan suljettuna tai avattuna ja toimii samalla pysäyttimenä.

 


3. LHP. Säädettävän laipan avulla voidaan säätää liukukiskon ja oven välistä rakoa.

 

Ota yhteyttä