Tekninen sanasto

Liukuovista ja liukukiskojärjestelmistä puhuttaessa on välillä vaikea ymmärtää mitä mikäkin termi tai nimike tarkoittaa. Alla on Helaformin tekninen sanasto, johon olemme koonneet yleisimmin käytetyimpiä termejä joista alalla puhutaan.

________________________________________________

Alakantava liukukiskojärjestelmä

Alakantavassa liukukiskojärjestelmässä ovien paino kohdistuu lattiaan. Tällöin ylhäältä vain ohjataan liikettä ja ylärakenteet eivät vaadi niin paljon kantavuutta. Lattiaan tulee kiskot, jotka eivät jätä lattia-alaa esteettömäksi. Kiskot saattavat kerätä likaa ajan myötä, joita pitää puhdistaa, jotta ovet liukuvat vaivattomasti kiskolla.

Alaohjaus

Alaohjaimilla ohjataan liikettä oven alapäässä. Tällä varmistetaan, että ovi ei pääse heilumaan sivuttaisuunnassa. Alaohjaimia löytyy lattia- ja seinäkiinnitteisinä. Useamman oven järjestelmissä alaohjain saatetaan kiinnittää myös itse oveen, joka ohjaa toista ovea. Oveen tai lattiaan asennetaan usein erillinen alaohjainkisko, jossa alaohjain liukuu.

Kannatin

Kannattimilla kiinnitetään liukukisko tukevasti kiinni seinään tai kattoon. Kannattimia tulee liukukiskolle useampi riippuen kiskon pituudesta ja oven painosta. Kannattimien asennusväli vaihtelee sarjoittain. Kaksoiskannattimia käytetään kun tarvitaan tuplakiskoitusta eli kaksi liukukiskoa kulkee rinnakkain. Liukukisko voidaan asentaa myös kattoon ilman kannattimia jos tämä on mahdollista.

Kiinnityslaippa

Kiinnityslaipalla pyörästö ja ovi liitetään toisiinsa. Laippoja voi olla päältä kiinnitettäviä, sivulta kiinnitettäviä tai upotettavia ja säädettäviä malleja. Joskus laippa on integroitu suoraan liukuoven pyörästöön kiinteäksi.

Liitoskappale

Liitoskappale on liukukiskojärjestelmän osa, joka tarvitaan kun tehdään esimerkiksi pitkiä kiskolinjoja. Liitoskappale asennetaan liukukiskojen liitoskohtaan kun kiskoa jatketaan seuraavalla kiskolla. Näin varmistetaan, että liukiskot eivät pääse erkanemaan toisistaan liitoskohdissa.

Liukukisko

Liukukisko on liukukiskojärjestelmän osa jonka sisälle tulevat pyörästöt liikuttavat liukuovea, taitto-ovea, liukuverhoa tai muuta sovellusta.

Liukuovi seinän päälle

Seinän päälle liukuva liukuovi tarkoittaa sitä, että liukukiskojärjestelmä asennetaan oviaukon yläpuolelle ja ovet liukuvat oviaukon viereen seinän päälle. Tämä vaatii siis viereiseltä seinältä oven verran tyhjää tilaa, joka pitää ottaa huomioon tilasuunnittelussa ja esimerkiksi sisustuksessa, jolloin seinälle ei voi kiinnittää vaikkapa tauluja. Toisin kuin Pocket door, joka vaatii muutoksia seinän sisärakenteihin, seinän päälle liukuvalla liukuovella voidaan korvata helpommin esimerkiksi perinteinen saranaovi liukuovella. Seinän päälle liukuva liukuovi on usein helpompi, nopeampi ja kustannustehokkaampi ratkaisu.

Liukuovijärjestelmä

Liukuovijärjestelmässä ovi liukuu suoraan liukukiskoa pitkin. Liukuovia voi olla yksi tai useampi samalla kiskolla tai kahdella rinnakkaisella kiskolla jos liukuovien halutaan liikkuvan myös päällekkäin. Liukuovijärjestelmällä saadaan hyödynnettyä koko oviaukon tila vapaaksi ja yläkantavalla järjestelmällä lattia-ala saadaan esteettömäksi, mutta järjestelmä vaatii yleensä oviaukon viereltä tilaa johon liukuovi siirtyy pois oviaukon edestä.

Liukuverhojärjestelmä

Liukuverhojärjestelmässä usein liukukisko ja kannattimet ovat samoja kuin liuku- ja taitto-ovijärjestelmissäkin. Suurin ero tulee siinä, että pyörästöt ovat erilaisia ja suunniteltu niin, että niihin saadaan kiinnitettyä esimerkiksi S-koukku joka kannattelee verhoa sen ”purjerenkaista” eli kiinnitysrenkaista. Tämän lisäksi alaohjaimia ei käytetä/tarvita liukuverhoissa.

Pocket door – liukuovi seinän sisään

Pocket door -nimitystä käytetään liukuovista, jotka liukuvat seinän sisään piiloon. Pocket door ei vie tilaa oviaukon viereisiltä seiniltä, mutta vaatii sen sijaan tilaa oviaukon viereisen seinän sisältä, sillä Pocket door asennetaan sille tehtyyn ovirunkoon, joka asennetaan seinän sisään. On siis hyvä muistaa, että seinän sisällä ei usein mahdu kulkemaan esimerkiksi valokatkaisijoiden sähköjohtoja. Uudisrakennuksissa Pocket door on helpompi asentaa, sillä seinät voidaan määritellä jo suunnitteluvaiheessa ottamaan nämä asiat huomioon.

Pysäytin

Pysättimellä rajataan oven liike liukukiskolla ja samalla estetään liukuoven pyörästöjen tippumista pois kiskon päädystä. Pysäyttimiä laitetaan yleensä kiskon molempiin päihin, ellei ovi pysähdy esimerkiksi seinään.

Pyörästö

Pyörästö on liukukiskojärjestelmän osa, joka liu´uttaa ovea, verhoa tai sovellutusta kiskolla. Pyörästö tulee kiskon sisään, jossa se liikkuu pyörästön runkoon kiinnitetyillä nailon- tai teräspäällysteisillä laakereilla. Yleisesti nailonpyörästöjä suositellaan sisäkäyttöön ja teräspyörästöjä ulkokäyttöön. Pyörästöstä käytetään joskus myös nimitystä ”liukuoven rissa” tai ”liukuoven rulla”. Pyörästöön kiinnitetään kiinnityslaippa, jolla ovi yhdistetään pyörästöön.

Soft close

Soft close on ovihidastin joka sulkee ja vetää liukuoven kiinni hitaasti ja rauhallisesti. Soft close -ovihidastin voidaan asentaa sulkeutumis ja/tai avautumispäähän. Se asennetaan kiskon sisään ja korvaa aina yhden pysäyttimen.

Soft stop

Soft stop on vaimentava ovipysäytin. Se pysäyttää oven liikkeen hieman vaimentaen ja tarraa samalla kiinni pyörästöön pitämällä oven kiinni tai auki-asennossa. Soft stop on vaihtoehto niin sanotusti Soft closen ja tavallisen pysäyttimen väliltä kun ei tarvita oven sulkeutuvan hitaasti, mutta halutaan kuitenkin oven pysähtyvän pehmeämmin ja pomppaamatta takaisin.

Syncro Duo

Syncro duo -mekanismi mahdollistaa kahden oven avaamisen ja sulkemisen yhtäaikaisesti vain yhtä ovea liikuttamalla. Tämä on käytännöllistä mm. isoissa oviaukoissa, joissa käytetään pariliukuovia ja niitä halutaan liikutella vaivattomasti. Syncro duo asentuu usein myös kokonaan liukukiskon sisään.

Syncro Quatro

Syncro Quatro -mekanismi toimii samalla lailla kuin Syncro Duo, mutta se mahdollistaa neljän oven avaamisen ja sulkemisen yhtäaikaisesti vain yhtä ovea liikuttamalla.

Taitto-ovijärjestelmä

Taitto-ovijärjestelmässä ovilehdet liukuvat liukukiskolla taittuen. Tämä mahdollistaa sen, että ovilehdet niputtuvat oviaukon reunaan viemättä tilaa oviaukon viereisiltä seiniltä. Ovilehdet voivat olla keskeltä-, päädystä-, tai sivulta taittuvat jolloin tila saadaan jaettua tarpeen mukaan.

Yläkantava liukukiskojärjestelmä

Yläkantavassa liukukiskojärjestelmässä liuku- ja taitto-ovi liukuu ylhäältä kiinnitetyssä liukukiskossa ja alhaalta vain ohjataan oven liikettä ja estetään oven heiluminen sivuttaisuunnassa. Näin saadaan halutessaan lattia-ala järjestelmän kohdalta täysin esteettömäksi. Tämä järjestelmä vaatii tukevia ylärakenteita, jotta se riittää liuku- ja taitto-ovien kannatteluun.

_______________________________________

Tekninen sanasto on tehty helpottamaan niin kotiremontoijien, rakennusalan ammattilaisten ja suunnittelijoiden yhteistyötä projekteissa joissa liukukiskojärjestelmiä tarvitaan. Toivomme sen hyödyttävän mahdollisimman monia, niinpä otamme mielellämme vastaan täydennyksiä ja tarkennuksia listaan.

Vaikka lista tuntuisikin edelleen hankalalta, niin ei hätää. Meillä on asiantuntijoita jotka osaavat neuvoa vaikemmissakin kysymyksissä liittyen liukukiskojärjestelmiin. Ota rohkeasti yhteyttä!