Asennus

Kyllä voi. Asennusohjeita noudattaen liukuoven voi asentaa itse jos rakentaminen on muuten tuttua ja itseltä löytyy muutama perustyökalu (ruuvimeisseli, mitta, vatupassi/laser, porakone, vasara ym). Jos kuitenkin olet epävarma taidoistasi tai kyseessä on jokin erikoisliukuovi, suosittelemme olemaan yhteydessä suoraan ammattilaiseen tai kysyä meiltä yhteistyökumppaneitamme, jotka asentavat liuku- ja taitto-ovia.

Tämä riippuu siitä minkälainen liukuovi halutaan tehdä ja minkälaiset tukirakenteet seinässä tai katossa on. Jos halutaan perinteinen seinän päälle menevä liukuovi niin liukukisko voidaan asentaa joko seinään oviaukon yläpuolelle, katon alapintaan tai kattoon upotettuna. Seinän sisään menevä liukuovi asennetaan usein ns. kattoasennuksena seinän sisällä oviaukon yläpuolella olevaan tukirakenteeseen. Varasto- ja teollisuusliukuovissa useamman kiskolinjaston liukuovissa liukukisko asennetaan usein kattorakenteisiin tai esim. halleissa ylä tukipalkkeihin. Tärkeintä kuitenkin on, että liukukisko saadaan kiinnitettyä useimmista kohtaa johonkin tukirakenteeseen kiinni.

Sisäliukuovet

Ei tarvitse pujottaa kiskon päästä. Yleensä pyörästöt ovat jo kiskon sisällä valmiiksi joihin ovi nostetaan ja se kiinnittyy laipoista kiinni pyörästöihin. Poikkeuksena 30- ja 40-sarjat joissa pyörästöissä on kiinteä laippa, joka kiinnitetään suoraan oveen, mutta näissäkin kiskot ovat ”avoimet” joihin ovi voidaan pyörästöineen nostaa vain lopuksi paikoilleen.

Varasto- ja teollisuusliukuovet

Tähän vaikuttaa mitä pyörästöjä käytetään. MPS-pyörästöissä on ”hakaset” joihin ovirunkoon kiinnitetty kierretanko vain nostetaan ja kiristetään paikoilleen. MP-pyörästöissä taas kierretanko on kiinteästi kiinni pyörästössä joka viedään ovirungon läpi ja kiristetään vastapultilla. Tässä tapauksessa jos ovirunko on verhoiltu esim. aaltopellillä molemmin puolin niin silloin MP-pyörästöt ovat jo kiinnitetty oveen, jolloin ovi pitää pujottaa kiskon päästä sisään.

Kyllä voi. Tilausvaiheessa Helaform tarjoaa määrämittaan kiskon lyhennystä oman sahauspalvelun kautta. Asiakas voi myös itse lyhentää asianmukaisilla työkaluilla, mutta silloin pitää muistaa huolellisesti poistaa sahauksesta aiheutuva ”metallipöly” pois kiskosta ennen asentamista, jotta pöly ei tartu pyörästöihin.

Kaikki Helaformin liukukiskojärjestelmät ovat yläkantavia, eli emme valmista ns. alakantavia järjestelmiä, joissa oven paino kohdistuu alhaalla oleviin pyörästöihin.

Alaohjainkisko voidaan asentaa myös upotettuna suoraan lattiaan. Tällöin alaohjain asennetaan liukuoven alareunaan ja alaohjainkisko on koko liukumatkan pituinen jolloin saadaan varmistettua alaohjaimen asennettavuus vaativimmissakin asennuksissa. On kuitenkin hyvä huomioida, että tällöin lattiapintaan jää alaohjainkisko joka ”rikkoo” lattiapinnan yhtenäisyyttä ja voi kerätä likaa.

Lue lisää Alaohjauksesta

Kyllä voi. Useimmissa sarjoissa alaohjaimen kiinnitysruuvit kiinnitetään vain lattian pintamateriaaliin (parketti/laminaatti ym.) lattialämmityksen putkien ollessa syvemmällä lattiavalussa. Mutta aina on tapauskohtaisesti tarkistettava, ettei lattialämmitys ole ruuvien tiellä esimerkiksi sähkökäyttöiset lattialämmityskalvot, jotka saattavat sijaita heti pintamateriaalin alla.

Lue lisää Alaohjauksesta

Vahva suositus on, että ei. Liukuoven pyörästöjä tulee aina 2 kpl/ovi, sillä oven paino jakautuu tasaisimmin juuri kahdelle pyörästölle. Kolmas tai useampi pyörästö saattaa aiheuttaa esim. kitkaa kiskon sisällä ja hankaloittaa liukumista tai että yksi tai useampi pyörästö kulkee ns. ilmassa, jolloin liukuovi ei kulje tasaisesti kiskolla.

Kyllä voi. Kun painorajoituksista puhutaan niin oven maksimipaino tarkoittaa yhdelle pyörästöparille kohdistuvaa painoa, mutta liukukisko itsessään pystyy kantamaan paljon enemmän. Usein esim. pariliukuovissa kaksi ovea liukuvat samalla kiskolla vastakkaisiin suuntiin.

Katso sarjakohtaiset asennusohjeet ja -videot sivuiltamme Asennus-osiosta. Löydät myös asennusvideoita Youtube-kanavaltamme.

Pyörästön yhdistäminen Soft close -runkoon on melko helppoa ja onnistuu perustyökalulla. Katso ohjeet alla olevasta videosta tai tekstinä ohjeet täältä.