Helaform toimitti liukukiskojärjestelmät Cramon uuden logistiikkakeskuksen raskaille liukuoville

Cramo rakennutti Vantaalle Åbyhyn Euroopan vuokrausalan suurimpiin kuuluvan logistiikkakeskuksen. Kokonaislaajuus on noin 24 000 m2, joista logistiikka-, korjaamo- ja varastotilat ovat noin 21 000 m2 ja toimistorakennus noin 3 000 m2. Helaform toimitti liukukiskojärjestelmät isojen ulkovarastohallien liukuoviin.

Logistiikkakeskukseen toteutettiin 5 kpl isoja ulkovarastohalleja, joiden yhteispituus oli yli 400 metriä. Halleihin piti saada ovet jotka ovat helppoja käyttää, suojaavat laitteistoa sisällä ja jotka voidaan sulkea tarvittaessa, jolloin liukuovet olivat paras ratkaisu niihin. Liukuovia halleihin tuli yhteensä 80 kpl. Yhden liukuoven koko oli 5000 x 5750 mm ja painoa yhdellä ovella n. 400 kg. Järeät liukuovet vaativat kestävät liukukiskojärjestelmät, jonka takia Helaform astui kuvaan.

Suunnittelu ja vaatimukset

Helaform teki tiivistä yhteistyötä heti alusta alkaen hankkeen suunnittelijan Arkkitehtiruutu Oy:n ja hankkeen urakoitsijan Jatke Oy:n kanssa. Ulkovarastot toimivat mm. vuokrauskoneiden ja isojen vuokrauslaitteiden säilytyspaikkana, jonka vuoksi mm. ovien helppokäyttöisyys ja kulku varastoihin olivat kriteerit ovia suunniteltaessa. Tämä vaikutti siihen, että liukuovet tuli olla yläkantavilla järjestelmillä, eikä lattiaan haluttu laittaa alaohjainkiskoja, jotka voisivat olla tiellä yli ajettaessa tai kerätä ajan saatossa likaa. Liukuovien alaohjaus toteutettiin näin ollen seinäkiinnitteisillä alaohjaimilla, jotka asennettiin tukipalkkeihin ovien sivuille. Näin saatiin lattia täysin esteettömäksi ja alaohjainkiskoja ei tarvitsee puhdistella mahdollisesta kertyvästä liasta.

500-sarjan liukukiskojärjestelmä MPS-300/500 pyörästöillä

Liukuovien paino määritti kiskojärjestelmän, joita ovissa päädyttiin käyttämään. 500-sarjan kantavuus on jopa 500 kg, joten näille 400 kg oville se riitti hyvin. Kiskolinjoja tuli kaksi vierekkäin (yht. 940 metriä kiskoa) ja kiskot kiinnitettiin KK-300/500/M12 x 50 -kattokannakkeilla i-palkkiin. Pyörästönä tässä projektissa käytettiin MPS-300/500/teräs -pyörästöä, sillä kuten tässäkin tapauksessa oviin asennettiin kiinnityspultit rungon läpi valmiiksi ja koska MPS-pyörästössä on ”kynnet” valmiina, ovi voitiin vaan valmiina nostaa kiinni kynsiin ja kiristää. Toinen vaihtoehto olisi ollut MP-300/500/teräs jossa kiinnityspultti on suoraan kiinni pyörästön rungossa, joka vedetään ovirungon läpi, mutta silloin ovet olisivat pitäneet syöttää kiskon päädyistä kiskoon. Ja tässä tapauksessa kun päädyissä ei ollut tilaa, oli MPS-pyörästö parempi vaihtoehto.

Alaohjaus

Vaikka Helaformin kaikki liukukiskojärjestelmät ovat yläkantavia ja suurin työ tapahtuu ylhäällä, tulee liukuoven alapäässä aina huolehtia asianmukaisesta alaohjauksesta. Tämä tarkoittaa sitä, että alaohjaimilla ohjataan oven liikettä myös alhaalla ja estetään se, ettei ovet pääse heilumaan sivuttaissuunnassa. Tässä projektissa lattia-ala haluttiin täysin esteettömäksi, joten aukkojen välissä sijaitseviin tukipalkkeihin kiinnitettiin AO-22-alaohjaimet, jotka liukuivat ovien alas kiinnitettyjen alaohjainkiskojen sisällä. Koska itse liukuovet olivat melko paksuja ja rinnakkain liukuvien ovien väliin haluttiin jättää normaalia enemmän rakoa, Helaform räätälöi eriskoispitkät L-alaohjainraudat. Näin saatiin alaohjaimet tuotua tarpeeksi ulos tukipalkeista ja varmistettua sujuva toimivuus.

Liukuovet

Itse liukuovet valmistettiin niin, että runko tehtiin 800 x 400 mm teräsprofiilista, jonka päälle tuli 3 mm paksua teräsverkkolevyä. Tällä rakenteella saatiin liukuovi todella tukevaksi joka kestää käytössä vuosia. Ja koska kyseessä oli isot yli 6 m korkeat ulkohallit, joissa tuuliolosuhteet saattavat välillä olla haastavat, teräsverkkolevyillä saatiin minimoitua liukuoviin kohdistuvaa tuulikuormaa. Liukuovet valmisti ja asensi Anjalankosken terästyö Oy. Helaform teki myös Anjalankosken terästyön kanssa tiivistä yhteistyötä aina testiovista lopullisiin asennuksiin saakka. Jo testivaiheessa Anjalankosken terästyöltä kommentoitiin, että ”Kylläpä yli 400 kg liukuovi liukuu kevyesti ja sulavasti”.

Kohteessa käytetyt tuotteet:

Kuvat: Helaform Oy.
3D-havainnekuva: Arkkitehtiruutu Oy.

 

Onko sinulla projekti jossa tarvitaan laadukkaita liukukiskojärjestelmiä?

PYYDÄ TARJOUS