Liukuverho
Mikä on liukuverhojärjestelmä?
Liukuverhojärjestelmä mahdollistaa verhojen sivulle laskostamisen ja sitä kautta tilojen rajaamisen sekä suojaamisen. Yleisimmin liukuverhojärjestelmiä käytetään teollisuudessa esimerkiksi halleissa, sekä ulkovarastoissa.
Teollisuusverhot kattavat erilaisia suojaamiseen käytettäviä liukuverhoratkaisuja. Teollisuusverholla luodaan suojaa mm. vetoa, kosteutta, likaa ja kylmyyttä vastaan, ja niitä käytetään rajaamaan ja suojaamaan eri tiloja pölyltä, vedeltä ja tuulelta. Ne soveltuvat moninaisiin teollisuuden ja varastoinnin tarpeisiin kuten hitsausverhoiksi, suojaverhoiksi tulitöille, pesuloiden tilanjakajiksi, äänieristäviksi verhoiksi, sekä muihin ulko- ja sisäverho tarpeisiin.
Teollisuusverhot on usein valmistettu PVC päällysteisestä kankaasta ja sen paino vaihtelee n. 400 – 700 g/m2, mutta mm. äänieristävät verhot sisältävät usein useampia materiaalikerroksia ja ovat tällöin myös painavimpia. Verhon kiinnitys tapahtuu yleensä purjerenkaiden avulla liukukiskossa liukuvaan pyörästöön. Purjerenkaiden väli riippuu verhotyypistä, mutta on usein 150 – 400 mm välein. Liukukiskon pyörästö ja verho kiinnitetään toisiinsa usein muovisella verhokannakkeella (jos verho on hyvin kevyt) tai metallisella S-koukulla.
Urheiluhalleissa käytettävä verkkoseinämä on myös yleinen liukuverhoratkaisu. Liu’utettavaa verkkoseinää käytetään yleensä rajaamaan tiettyä aluetta kuten kenttiä. Se on valmistettu usein polyamidiverkosta, jossa on silmukoita.
Verhojärjestelmän ehdoton valtti on sen nopea siirreltävyys ja helppokäyttöisyys. Sen avulla voidaan rajata tiloja ja suojata työalueita sekä varastotiloja joko suorilla kiskolinjoilla tai kaarevilla liukukiskotuksilla. Suojaverhot ovat myös edullinen ja kestävä ratkaisu, mikä tekee niistä oivan vaihtoehdon raskaaseen teollisuuskäyttöön.
Miten valitsen liukuverhojärjestelmän osat?
1. LIUKUKISKO JA KANNATTIMET
Liukuverhojärjestelmässä, liukukiskon pituus määräytyy tarpeen mukaan.
Voit valita joko seinä- tai kattokannattimet. Kannattimien lukumäärä määräytyy liukukiskon pituuden mukaan. Tyypillisesti kannatinjako on 1 m välein, jolloin esimerkiksi 4 m kisko tarvitsee viisi kannatinta.
Voit myös tarvittaessa liittää liukukiskoja yhteen liitoskappaleiden tai liitoskannattimien avulla. Liukukiskojen liittäminen yhteen on yleistä varsinkin raskaammissa sarjoissa.
2. PYÖRÄSTÖT
Liukuverhojärjestelmässä on kahta erilaista pyörästötyyppiä; 2-pyöräisiä sekä 4-pyöräisiä pyörästöjä. Lähtökohtaisesti 4-pyöräiset pyörästöt asennetaan verhoripustuksien päihin jotta verhoa on helpompi ja kevyempi liikutella. 2-pyöräiset pyörästöt taas asennetaan pitkin verholinjaa, tyypillisesti n. 350 mm välein (riippuu verhotyypistä ja rei’itysvälistä).
Huomioithan myös, että pyörille on määritelty sarjakohtaisesti painoluokat per pyörästö jolloin 4-pyöräinen pyörästö kantaa enemmän kuin vastaavan sarjan 2-pyöräinen.
3. PYSÄYTTIMET
Liukuverhojärjestelmään laitetaan tyypillisesti kiskopysäyttimet liukukiskon molempiin päihin estämään suojaverhon putoaminen liukukiskolta. Jos suojaverhoja on useampia per liukukiskolinja, kiskopysäyttimiä voidaan myös käyttää rajoittamaan verhon liikettä.
4. LISÄTARVIKKEET
S-koukkua käytetään usein suojaverhoripustuksissa. Se sopii erityisesti purjerengasripustuksiin ja kevyisiin suojaverhoasennuksiin.
Päätykappaleita voidaan käyttää liukukiskon päässä ja siten antaa kiskotukselle viimeistellympi ulkonäkö sekä vähentää kiskon pitkittäisliikettä ja lian joutumista kiskon sisään.