Voiko liukuoven asentaa itse?

Kyllä voi. Asennusohjeita noudattaen liukuoven voi asentaa itse jos rakentaminen on muuten tuttua ja itseltä löytyy muutama perustyökalu (ruuvimeisseli, mitta, vatupassi/laser, porakone, vasara ym). Jos kuitenkin olet epävarma taidoistasi tai kyseessä on jokin erikoisliukuovi, suosittelemme olemaan yhteydessä suoraan ammattilaiseen tai kysyä meiltä yhteistyökumppaneitamme, jotka asentavat liuku- ja taitto-ovia.

Mitä osia tarvitaan liukuoveen?

Itse oven lisäksi liukuoveen tarvitaan liukukiskojärjestelmä, joka pitää sisällään liukukiskon, kiskokannattimet, pyörästöt, kiinnityslaipat, kiskopysäyttimet ja alaohjaimen, sekä tarvittaessa alaohjainkiskon. Tähän toki vaikuttaa pitkälti minkälaista liukuovea ollaan asentamassa ja minkälaiseen kohteeseen liukuovi tulee. Sisäliukuovissa erilaisilla kiinnityslaipoilla, peitelevyillä ja ovihidastimilla pystytään vaikuttamaan liukuoven ulkonäköön ja toiminnallisuuteen. Katso Tuoteratkaisut-sivulta valmiita kokonaisuuksia ja mitä osia ne pitävät sisällään.

Mitä pitää seinä- tai kattorakenteissa ottaa huomioon?

Sisäliukuovet

Tärkeää on, että seinässä tai katossa on jokin tukirakenne ”juoksu” johon liukukisko tai kannattimet saadaan tukevasti kiinnitettyä ja pystyy kantamaan liukuoven painon. Lähes kaikissa sarjoissamme liukukiskon kannattimien paikkoja voidaan siirtää, mutta kannattimien väli voi olla max. 500 mm. Joissain tapauksissa kisko voidaan kiinnittää myös pintalevyyn esim. kipsilevyyn, mutta silloin tulee ottaa huomioon, että asennuksessa tulee käyttää asianmukaisia kiinnitystulppia ”proppuja”, jotka kantavat liukuoven painon. Kisko voidaan asentaa myös suoraan kattoon ilman kannattimia. Myös siinä tapauksessa on syytä kiinnittää kisko katon tukirakenteisiin mahdollisuuksien mukaan ja käyttää kiinnitystulppia niihin kohtiin joissa tukirakenteita ei ole.

Varasto- ja teollisuusliukuovet

Tärkeää on, että seinässä tai katossa on jokin tukirakenne ”juoksu/palkki” johon liukukiskon kannattimet saadaan tukevasti kiinnitettyä ja pystyy kantamaan liukuoven painon. Kaikissa sarjoissamme liukukiskon kannattimien paikkoja voidaan siirtää, mutta kannattimien väli voi olla max. 1000 mm.

Kiinnitetäänkö liukuovi seinään vai kattoon?

Tämä riippuu siitä minkälainen liukuovi halutaan tehdä ja minkälaiset tukirakenteet seinässä tai katossa on. Jos halutaan perinteinen seinän päälle menevä liukuovi niin liukukisko voidaan asentaa joko seinään oviaukon yläpuolelle, katon alapintaan tai kattoon upotettuna. Seinän sisään menevä liukuovi asennetaan usein ns. kattoasennuksena seinän sisällä oviaukon yläpuolella olevaan tukirakenteeseen. Varasto- ja teollisuusliukuovissa useamman kiskolinjaston liukuovissa liukukisko asennetaan usein kattorakenteisiin tai esim. halleissa ylä tukipalkkeihin. Tärkeintä kuitenkin on, että liukukisko saadaan kiinnitettyä useimmista kohtaa johonkin tukirakenteeseen kiinni.

Saako teiltä myös ovia?

Helaform valmistaa ja myy vain liukukiskojärjestelmiä, mutta itse ovia meiltä ei saa. Suurin osa rautakaupoista myy standardi liukuovia mm. sisä- ja väliovi käyttöön. Jos tarvitset ulko-ovia, erikoismittaisia / -materaalista tehtyjä ovia, Helaformilta löytyy yhteistyökumppaneita joita voimme suositella.

Myös Sisäliukuovioppaan lopusta löydät kattavan listauksen eri ovitoimittajista, jotka tarjoavat pelkkiä ovia tai vaikka koko pakettia asennuksen kanssa. Lataa opas.

Paljon liukuovi maksaa?

Hintaan vaikuttaa minkälaisen liukuoven haluaa, mitä toiminnallisuuksia siihen haluaa, asentaako itse vai ammattilainen ja mistä sen hankkii.

Alla muutama hintaesimerkki yhdestä seinän päälle menevästä sisäliukuovesta:

Tuotteet ostettuna rautakaupasta ja itse asennettuna:

Tilattuna ovivalmistajalta / puusepänliikkeeltä koko paketti asennuksen kanssa:

Kuinka painava liukuovi voi olla?

Sisäliukuovet

Helaformin sisäliukuoville tarkoitetuissa liukukiskojärjelmissä max. oven paino voi olla 300 kg. Tämä tosin riippuu siitä minkä sarjan kiskojärjestelmää käytetään.

Yleisin käytetty kennorakenteinen standardi laakaliukuovi painaa 20-50 kg. Massiivipuurakenteinen voi painaa 40-150 kg riippuen oven koosta.

Alla listattu sallittu max. kantavuudet sarjoittain (per ovi):

• 75-sarja (Junior, Flow, teräs): 50-100 kg.

• SKANDI: 120 kg

• RETRÖ: 150 kg

• SAGA: 150 kg / 300 kg

Kantavuuteen vaikuttaa myös käytetäänkö esim. Soft close-ovihidastinta.

Varasto- ja teollisuusliukuovet

Tämä riippuu siitä mitä sarjaa käytetään. Liukuoven painon kasvaessa myös sarja muuttuu. Raskaimmissa sarjoissamme kuten 500- ja 2000-sarjoissa liukuovi voi painaa 500-2000 kg.

Kuinka paljon liukuovi vaatii tilaa?

Kun puhutaan yksittäisestä perus liukuovesta se vaatii leveyssuunnassa oven leveyden verran tilaa oviaukon viereiseltä seinältä johon se liukuu ovea avattaessa. Useammalla liukukiskolla limittäin kulkevat liukuovet voidaan asentaa myös oviaukon sisään jolloin ne eivät vie tilaa oviaukon viereiseltä seinältä. Tällöin oviaukosta saadaan kerralla auki sen verran mitä jää kun liukuovet liukuvat päällekkäin toistensa päälle jompaankumpaan laitaan. Syvyyssuunnassa liukuovi vie pääsääntöisesti liukuoven kiskojärjestelmän syvyyden verran tilaa, mutta esimerkiksi kattokiinnityksissä itse ovi voi olla paksumpi kuin kiskojärjestelmän syvyys, jolloin oven paksuus määrittää syvyyden.

 

Paljonko liukuoven kiskojärjestelmä vaatii tilaa?

Tämä riippuu siitä mitä sarjaa käytetään ja käytetäänkö esim. useampaa rinnakkaista kiskolinjaa. Leveyssuunnassa nyrkkisääntö on, että liukukiskoa tarvitaan 2 x oven leveyden verran.

Syvyyssuunnassa pääsääntöisesti yhden liukuoven kiskojärjestelmä vie tilaa:

 

Mitä pitää ottaa huomioon liukuovea suunniteltaessa?

Liukuovia suunniteltaessa on hyvä ottaa huomioon mihin ympäristöön, tilaan ja käyttöön liukuovi tulee, ulkonäkö, sekä mitä toiminnallisuuksia ja teknisiä vaatimuksia liukuovella tulee olla.

Muutama huomioon otettava asia:

• Tarkista, että liukuovi pääsee esteettömästi liukumaan oviaukon viereiselle seinälle tai seinän sisään.

• Jos liukuovi/-ovet liukuvat oviaukon sisällä, varmista minkä levyinen aukko halutaan kerralla auki mistäkin kohdasta ja monellako liukuovella se mahdollisestaan.

• Pyri varmistamaan, että seinässä/katossa on kantavat tukirakenteet, johon kiskon voi kiinnittää.

• Varmista, että seinät, katto/ylärakenteet ja lattia liukuoven kohdalta ovat suorat.

• Mittaa oven paksuus, jotta mm. useamman liukuoven asennuksessa ovet mahtuvat liukumaan limittäin/päällekkäin.

• Varmista voidaanko alaohjain asentaa lattiaan tai seinään ja miten alaohjaus tulee toteuttaa useamman liukuoven asennuksessa?

• Halutaanko liukuoveen ovihidastimia tai muita käyttöön liittyviä ominaisuuksia?

• Miltä kokonaisuuden halutaan näyttävän? Ovimateriaali, kisko näkyvissä vai peitettynä ym.

• Jos liukuovi/-ovet tulevat ulkokäyttöön, tulee tuulikuorma ottaa huomioon. Lue lisää Tuulikuormasta.

Sisäliukuoville näihin pohdintoihin apua ja inspiraatiota löydät Sisäliukuovioppaastamme ”Miten valita sopiva liukuovi”-osiosta. Lataa opas.

Ja jos herää kysymyksiä suunnittelussa, ole yhteydessä myyntitiimiimme joka opastaa sinua kaikkiin liukuoviin liittyvissä asioissa.

Miten liukukiskojärjestelmät kestävät tuulikuormaa?

Vaikka liukukiskojärjestelmiä ei yleisesti ottaen testata tuulikuormaa (tai muista sivuttaiskuormia) vastaan, ei se tarkoita ettei ne kestäisi koviakin sivuttaiskuormia. Liukuoven tuulikuorma tulee kuitenkin aina ottaa huomioon rakennesuunnittelussa yhdessä rakennesuunnittelijan kanssa. Tuotesivuiltamme saa ladattua kompponenttikohtaisesti 3D-mallinnuksia tuotteistamme joita voi käyttää apuna suunnittelussa

Lue lisää Tuulikuormasta

Saako liukuoven nostettua kiskoon ja pois vai pitääkö se pujottaa kiskon päästä sisään?

Sisäliukuovet

Ei tarvitse pujottaa kiskon päästä. Yleensä pyörästöt ovat jo kiskon sisällä valmiiksi joihin ovi nostetaan ja se kiinnittyy laipoista kiinni pyörästöihin. Poikkeuksena 30- ja 40-sarjat joissa pyörästöissä on kiinteä laippa, joka kiinnitetään suoraan oveen, mutta näissäkin kiskot ovat ”avoimet” joihin ovi voidaan pyörästöineen nostaa vain lopuksi paikoilleen.

Varasto- ja teollisuusliukuovet

Tähän vaikuttaa mitä pyörästöjä käytetään. MPS-pyörästöissä on ”hakaset” joihin ovirunkoon kiinnitetty kierretanko vain nostetaan ja kiristetään paikoilleen. MP-pyörästöissä taas kierretanko on kiinteästi kiinni pyörästössä joka viedään ovirungon läpi ja kiristetään vastapultilla. Tässä tapauksessa jos ovirunko on verhoiltu esim. aaltopellillä molemmin puolin niin silloin MP-pyörästöt ovat jo kiinnitetty oveen, jolloin ovi pitää pujottaa kiskon päästä sisään.

Facebook LinkedIn Youtube Instagram Pinterest