UKK – Usein kysytyt kysymykset

Saako teiltä ovia ja jos ei niin mistä niitä saan hankittua?

Helaform valmistaa ja myy vain liukukiskojärjestelmiä, mutta itse ovia meiltä ei saa. Suurin osa rautakaupoista myy standardi liukuovia mm. sisä- ja väliovi käyttöön. Jos tarvitset erikoismittaisia / -materaalista tehtyjä ovia tai vaikka isompia teollisuuskäyttöön tarkoitettuja liukuovia, Helaformilta löytyy yhteistyökumppaneita joita voimme suositella.

Voinko käyttää ohuempaa / paksumpaa ovea kuin mitä suositellaan? Ja mihin se vaikuttaa?

OHUEMPAA ovea käytettäessä tulee ottaa huomioon kyseessä olevan kiinnityslaipan mitat. Jos ovi on ohuempi kuin laipan syvyys, laipan ruuvinreiät eivät välttämättä sovi niin, että laipan saa kiinnitettyä oveen tukevasti. Laipat jäävät myös täten näkyviin tullessaan ohuesta ovesta yli oven päältä. PAKSUMPAA ovea käytettäessä tulee ottaa huomioon, että ovi/ovet mahtuvat liikkumaan ilman, että ottavat seinään tai toiseen oveen (tuplakiskoitus) kiinni.

En löydä tuotetta lähimmältä jälleenmyyjältä?

Helaformilla on laaja jälleenmyyntiverkosto Suomessa. Kaikkia tuotteita ei silti välttämättä löydy jälleenmyyjän verkkokaupasta tai valikoimasta. Tässä tapauksessa tuotteet ovat usein tilaustuotteita, joten katso tuote (ja tuotekoodi) Helaformin sivuilta ja pyydä jälleenmyyjääsi tilamaan se meiltä.

Mihin alaohjausta käytetään / miksi se on tarpeellinen?

Alaohjaus on välttämätön toimivaan liukuovijärjestelmään. Alaohjain ohjaa ovea liukumaan suoraan myös alhaalta ja estää oven heilumisen sivuittaisuunnassa. Alaohjain ei kannattele ovea vaan vain ohjaa sen liikettä.

Miksi käyttää kiskopysäytintä?

Kiskopysäyttimen tärkein tehtävä on estää pyörästöjen (ja sitä kautta oven) liukuminen pois kiskoilta. Samalla sillä myös rajataan oven liikettä, jotta ovi saadaan pysähtymään juuri niihin kohtiin kun sen halutaan oviaukolla pysähtyvän.

Tuleeko helasarjan mukana ovi?

Ei tule. Helasarjat sisältävät vain liukukiskojärjestelmän, mutta helasarjoja löytyy useille eri ovivaihtoehdoille.

Saako teiltä liukukiskoa lyhyempänä (mm. Helasarjat, Saga-sarja, Retrö-sarja.) tai voiko lyhentää?

Helaformilla saa vakiona standardimittaisia liukukiskoja kaikille yleisimmille ovileveyksille. Jos kuitenkin haluat liukiskoa erikoismitoilla me tarjoamme maksullista sahauspalvelua (projektikohtaisesti). Valmiita helasarjoja on saatavilla vain vakiomittoina.

Kannattaako tosi leveässä/painavassa ovessa käyttää 3 pyörästöä?

Ei. Pyörästöjä tulee aina 2 kpl/ovi, sillä oven paino jakautuu tasaisimmin juuri kahdelle pyörästölle. Kolmas pyörästö saattaa aiheuttaa sen, että yksi tai useampi pyörästö kulkee ns. ilmassa, jolloin liukuovi ei kulje tasaisesti kiskolla.

Saako teiltä päälleastuttavia alaohjainkiskoja?

Kaikki alaohjainkiskomme ovat pääsääntöisesti oven pohjaan kiinnitettäviä, jolloin itse alaohjain kiinnitetään joko lattiaan tai seinään oviaukon sivuun ja näin lattia-osa jää esteettömäksi. Joissakin sarjoissa alaohjainkisko voidaan asentaa myös lattiaan ja itse alaohjainrulla kiinnitetään oveen, mutta silloin on suositeltavaa tehdä ura lattiaan johon kiskon voi upottaa. Tällaisessa tapauksessa kiskon yli voi kulkea huoletta, mutta on hyvä huomioida, että lattiassa oleva alaohjainkisko kerää likaa sisälleen, jota täytyy puhdistella aika ajoin.

Millaista kuumuutta pyörästö kestää?

Helaform tarjoaa myös pyörästöjä, joiden pyörissä on erikoislaakerirasva joka mahdollistaa lämmönkestävyyden aina 300°C asti.

Saako oven alle kiinnitettäviä pyöriä?

Kaikki Helaformin liukukiskojärjestelmät ovat yläkantavia, eli emme valmista ns. alakantavia järjestelmiä, joissa oven paino kohdistuu alhaalla oleviin pyörästöihin.

Miten pitkän matkaa Soft close-ovihidastin vaikuttaa?

Soft close ottaa oven vastaan hidastetusti ja vaimentaen noin 10 cm ennen oven pysähtymiskohtaa.

Miten raskas ovi voi olla Soft close-ovihidastinta käytettäessä?

75 Flow-sarjan Soft close vaimentaa oven sulkeutumisen aina 100 kg asti ja Saga-sarjan Soft close 150 kg asti. Todella kevyillä ovilla on hyvä ottaa huomioon, että oven avaamiseen tarvitaan hieman enemmän työntövoimaa alussa, joka syntyy kun Soft closen sisäänrakennettu jousi virittyy. Oven vetimillä on myös vaikutusta tässä, sillä matalista upotettavista ovivetimistä ei saa niin tukevaa otetta kun esimerkiksi pintaan asentuvista vetimistä.

Onko oven rakenteelle jotain suosituksia?

Tärkeintä liukukiskojärjestelmien kannalta on, että ovessa on ainakin reunoissa kestävät tukirakenteet (esim. sisäovissa tukipuut), jotta kiinnityslaipat saadaan tukevasti oveen kiinni. Samoin tarvittaessa oven alaosaan voidaan jyrsiä/kiinnittää alaohjainkisko.

Mikä ero on Sarja 75 Flow ja SAGA 150? Entä Sarja 300 ja SAGA 300?

SARJA 75 FLOW on siro ja linjakas sisäoville tarkoitettu sarja, joka sopii hintansa puolesta niin rautakauppojen tarjoamille standardi laakaliukuoville kuin tyylikkään ulkonäön puolesta myös teetetyille erikoisoville. Sarjan kantavuus on 100 kg asti. SAGA 150-SARJA on kuin 75 Flow:n ”isoveli”, joka ulkonäöltään on hyvin samannäköinen kuin 75 Flow-sarja, mutta on mitoiltaan hieman isompi, joten se sopii myös esim. paksummille massiivipuuoville, joilla halutaan näyttävyyttä sisustukseen. SAGA-sarjan erikoisuutena on myös, että sen osat ovat AISI 316L-korroosionkestäviä, joten se sopii käytettäväksi myös haasteellisissa ulko-olosuhteissa. Sarjan kantavuus on 150 kg asti. Molempiin sarjoihin on saatavilla lisätarvikkeita kuten Soft close-ovihidastin tai Syncro duo-mekanismi jossa yhtä ovea liikuttaessa vastakkainen ovi liikkuu mukana.

SARJA 300 on pääosin kaupan ja teollisuuden raskaisiin sisä- ja ulkoliukuoviin tarkoitettu sarja. Usein tämän sarjan kanssa käytetään metallirunkoisia ovia, mutta sarja soveltuu myös raskaille puuoville. Sarjan kantavuus on 300 kg. SAGA 300-SARJA on kantavuudeltaan myös 300 kg, mutta tyylikkään ulkomuotonsa vuoksi sopii näyttäväksi järjestelmäksi raskaille puuoville tiloihin joissa tarvitaan esim. isoja tilanjakovia tyylikkäillä liukukiskojärjestelmillä.