Liukuvat tauluverkkoseinät 900-sarjalla valtavaan taidevarastoon

Helaformin uusin 900-sarja, joka lanseerattiin markkinoille vuoden alussa, on saanut nopeasti mainetta laadustaan. Se vakuutti arkisto- ja siirtohyllyjen valmistajana tunnetun Metallivalmiste A.Laaksosen. He päätyivät käyttämään 900-sarjan liukukiskojärjestelmiä rakentaessaan liikuteltavia tauluverkkoseiniä asiakkaansa valtavaan taidevarastoon. Kahteen yli tuhannen neliön halliin asennettiin satoja tauluverkkoseiniä vierekkäin.

Käyttötarkoitus

Asiakkaalla oli tarve verkkoseinille, jotka on suunniteltu erityisesti suurten taidekokoelmien arkistointiin. Liukuvat verkkoseinät olivat valtavia, jotkut peräti 9 x 4 metrin kokoisia, tarjoten runsaasti tilaa arvokkaiden taideteosten turvalliseen säilytykseen. Seinien tuli olla normaalissa asennossaan siististi ”nipussa” vierekkäin ja tarpeen vaatiessa ne voidaan vaivattomasti vetää ulos liukukiskojen ansiosta, mikä helpottaa taulujen käsittelyä.

 

Verkkoseinän paino ohjasi sarjan valintaan

Alkuun selvitettiin, että yhden tyhjän seinän paino oli noin 450 kg, ja kun siihen lisätään ripustettavien taulujen ja kehysten painot, kävi selväksi, että 500 kg kantava 500-sarja ei riitä tähän projektiin. Toisaalta 2000-sarja olisi liian ylimitoitettu, koska oletettu lisäpaino tulee olemaan vain parisataa kiloa. Siksi valinta 900-sarjaan oli täydellinen ratkaisu tähän projektiin. Sopivan sarjan valinnan jälkeen Helaformilla käytiin asiakkaan kanssa läpi minkä verran 900-sarjan kiskojärjestelmät vaatii tilaa, mitä osia tarvitaan ja miten ne tulisi kiinnittää asiakkaan valmistamiin tukirakenteisiin.

 

Rakenteet ja kiinnitys

Metallivalmiste A. Laaksonen rakensi tukevat runkorakenteet liukuvien verkkoseinien kannatteluun. Näiden rakenteiden pitkittäin kulkeviin tukipalkkeihin hitsattiin kiinni KKL-900 kattokannattimet (ilman pulttia) joihin pujotettiin K-900 liukukiskot. Kannattimissa oli myös kiristettävät liitosruuvit, joita voidaan käyttää kiskojen liitoskohdissa, mutta myös samalla varmistetaan ettei kisko pääse liikkumaan kannattimien sisällä. Verkkoseinien yläosiin tehtiin reiät, joihin asennettiin 100 mm korkeat pyörästön kannatinpultit. Ja kun pultit olivat valmiiksi kiinnitettyinä jo ”maassa”, verkkoseinät oli helppo nostaa ylös paikoilleen liukukiskon sisällä oleviin MPS-900 pyörästöihin roikkumaan.

 

Alaohjaus ja viimeistely

Jotta verkkoseinät liikkuisivat suoraan ja tasaisesti arvokkaiden taulujen ollessa kiinni seinissä, kiinnitettiin erityistä huomiota alaohjaukseen. Seinien alaosaan asennettiin rullat, jotka kulkivat lattiaan asennetussa alakiskossa. Lisäksi alakiskon toiseen päätyy tuli vaakasuunnassa toiset ohjainrullat, joilla varmistettiin, etteivät seinät pääse heilumaan sivuttaisuunnassa. Alaohjausrullat eivät kantaneet lainkaan verkkoseinän painoa, vaan niiden tarkoituksena oli ohjata seinän liikettä alhaalta.

Kun määriteltiin matka, jonka verkkoseinän tulee kulkea kiskolla, KP-900 pysäyttimet kiristettiin kiskon molemmissa päissä varmistaen, että seinä pysähtyy tarkasti oikeassa kohdassa. Lopuksi verkkoseiniin asennettiin tukevat käsikahvat, joiden avulla seinien liikuttelu on helppoa ja kätevää.

 

 

Lisää kuvia

                        

Haluatko tarjouksen 900-sarjasta omaan projektiisi?

Kysy tarjous