UKK - Usein kysytyt kysymykset

Kyllä voi. Asennusohjeita noudattaen liukuoven voi asentaa itse jos rakentaminen on muuten tuttua ja itseltä löytyy muutama perustyökalu (ruuvimeisseli, mitta, vatupassi/laser, porakone, vasara ym). Jos kuitenkin olet epävarma taidoistasi tai kyseessä on jokin erikoisliukuovi, suosittelemme olemaan yhteydessä suoraan ammattilaiseen tai kysyä meiltä yhteistyökumppaneitamme, jotka asentavat liuku- ja taitto-ovia.

Itse oven lisäksi liukuoveen tarvitaan liukukiskojärjestelmä, joka pitää sisällään liukukiskon, kiskokannattimet, pyörästöt, kiinnityslaipat, kiskopysäyttimet ja alaohjaimen, sekä tarvittaessa alaohjainkiskon. Tähän toki vaikuttaa pitkälti minkälaista liukuovea ollaan asentamassa ja minkälaiseen kohteeseen liukuovi tulee. Sisäliukuovissa erilaisilla kiinnityslaipoilla, peitelevyillä ja ovihidastimilla pystytään vaikuttamaan liukuoven ulkonäköön ja toiminnallisuuteen. Katso Tuoteratkaisut-sivulta valmiita kokonaisuuksia ja mitä osia ne pitävät sisällään.

Sisäliukuovet

Tärkeää on, että seinässä tai katossa on jokin tukirakenne ”juoksu” johon liukukisko tai kannattimet saadaan tukevasti kiinnitettyä ja pystyy kantamaan liukuoven painon. Lähes kaikissa sarjoissamme liukukiskon kannattimien paikkoja voidaan siirtää, mutta kannattimien väli voi olla max. 500 mm. Joissain tapauksissa kisko voidaan kiinnittää myös pintalevyyn esim. kipsilevyyn, mutta silloin tulee ottaa huomioon, että asennuksessa tulee käyttää asianmukaisia kiinnitystulppia ”proppuja”, jotka kantavat liukuoven painon. Kisko voidaan asentaa myös suoraan kattoon ilman kannattimia. Myös siinä tapauksessa on syytä kiinnittää kisko katon tukirakenteisiin mahdollisuuksien mukaan ja käyttää kiinnitystulppia niihin kohtiin joissa tukirakenteita ei ole.

Varasto- ja teollisuusliukuovet

Tärkeää on, että seinässä tai katossa on jokin tukirakenne ”juoksu/palkki” johon liukukiskon kannattimet saadaan tukevasti kiinnitettyä ja pystyy kantamaan liukuoven painon. Kaikissa sarjoissamme liukukiskon kannattimien paikkoja voidaan siirtää, mutta kannattimien väli voi olla max. 1000 mm.

Tämä riippuu siitä minkälainen liukuovi halutaan tehdä ja minkälaiset tukirakenteet seinässä tai katossa on. Jos halutaan perinteinen seinän päälle menevä liukuovi niin liukukisko voidaan asentaa joko seinään oviaukon yläpuolelle, katon alapintaan tai kattoon upotettuna. Seinän sisään menevä liukuovi asennetaan usein ns. kattoasennuksena seinän sisällä oviaukon yläpuolella olevaan tukirakenteeseen. Varasto- ja teollisuusliukuovissa useamman kiskolinjaston liukuovissa liukukisko asennetaan usein kattorakenteisiin tai esim. halleissa ylä tukipalkkeihin. Tärkeintä kuitenkin on, että liukukisko saadaan kiinnitettyä useimmista kohtaa johonkin tukirakenteeseen kiinni.

Helaform valmistaa ja myy vain liukukiskojärjestelmiä, mutta itse ovia meiltä ei saa. Suurin osa rautakaupoista myy standardi liukuovia mm. sisä- ja väliovi käyttöön. Jos tarvitset ulko-ovia, erikoismittaisia / -materaalista tehtyjä ovia, Helaformilta löytyy yhteistyökumppaneita joita voimme suositella.

Myös Sisäliukuovioppaan lopusta löydät kattavan listauksen eri ovitoimittajista, jotka tarjoavat pelkkiä ovia tai vaikka koko pakettia asennuksen kanssa. Lataa opas.

Hintaan vaikuttaa minkälaisen liukuoven haluaa, mitä toiminnallisuuksia siihen haluaa, asentaako itse vai ammattilainen ja mistä sen hankkii.

Alla muutama hintaesimerkki yhdestä seinän päälle menevästä sisäliukuovesta:

Tuotteet ostettuna rautakaupasta ja itse asennettuna:

  • Peitelevysarja 75 Flow (sis. myös peitelevyt ja soft close-ovihidastimen): 150-200€
  • kevytrakenteinen valkoinen 9×21 laakaliukuovi: 100-160€
  • asennus: 0€
  • Yht. 250-360€

Tilattuna ovivalmistajalta / puusepänliikkeeltä koko paketti asennuksen kanssa:

  • SAGA-kiskojärjestelmä soft close-ovihidastimella: 250-400€
  • mäntyviiluinen 9×21 massiivipuuovi: 300-700€
  • asennus: 400-600€
  • Yht. 950-1700€

Sisäliukuovet

Helaformin sisäliukuoville tarkoitetuissa liukukiskojärjelmissä max. oven paino voi olla 300 kg. Tämä tosin riippuu siitä minkä sarjan kiskojärjestelmää käytetään.

Yleisin käytetty kennorakenteinen standardi laakaliukuovi painaa 20-50 kg. Massiivipuurakenteinen voi painaa 40-150 kg riippuen oven koosta.

Alla listattu sallittu max. kantavuudet sarjoittain (per ovi):

• 75-sarja (Junior, Flow, teräs): 50-100 kg.

• SKANDI: 120 kg

• RETRÖ: 150 kg

• SAGA: 150 kg / 300 kg

Kantavuuteen vaikuttaa myös käytetäänkö esim. Soft close-ovihidastinta.

Varasto- ja teollisuusliukuovet

Tämä riippuu siitä mitä sarjaa käytetään. Liukuoven painon kasvaessa myös sarja muuttuu. Raskaimmissa sarjoissamme kuten 500- ja 2000-sarjoissa liukuovi voi painaa 500-2000 kg.

Kun puhutaan yksittäisestä perus liukuovesta se vaatii leveyssuunnassa oven leveyden verran tilaa oviaukon viereiseltä seinältä johon se liukuu ovea avattaessa. Useammalla liukukiskolla limittäin kulkevat liukuovet voidaan asentaa myös oviaukon sisään jolloin ne eivät vie tilaa oviaukon viereiseltä seinältä. Tällöin oviaukosta saadaan kerralla auki sen verran mitä jää kun liukuovet liukuvat päällekkäin toistensa päälle jompaankumpaan laitaan. Syvyyssuunnassa liukuovi vie pääsääntöisesti liukuoven kiskojärjestelmän syvyyden verran tilaa, mutta esimerkiksi kattokiinnityksissä itse ovi voi olla paksumpi kuin kiskojärjestelmän syvyys, jolloin oven paksuus määrittää syvyyden.

 

Tämä riippuu siitä mitä sarjaa käytetään ja käytetäänkö esim. useampaa rinnakkaista kiskolinjaa. Leveyssuunnassa nyrkkisääntö on, että liukukiskoa tarvitaan 2 x oven leveyden verran.

Syvyyssuunnassa pääsääntöisesti yhden liukuoven kiskojärjestelmä vie tilaa:

  • Sisäliukuovet: n. 40-80 mm.
  • Varasto- ja teollisuusliukuovet: n. 50-115 mm.

 

Liukuovia suunniteltaessa on hyvä ottaa huomioon mihin ympäristöön, tilaan ja käyttöön liukuovi tulee, ulkonäkö, sekä mitä toiminnallisuuksia ja teknisiä vaatimuksia liukuovella tulee olla.

Muutama huomioon otettava asia:

• Tarkista, että liukuovi pääsee esteettömästi liukumaan oviaukon viereiselle seinälle tai seinän sisään.

• Jos liukuovi/-ovet liukuvat oviaukon sisällä, varmista minkä levyinen aukko halutaan kerralla auki mistäkin kohdasta ja monellako liukuovella se mahdollisestaan.

• Pyri varmistamaan, että seinässä/katossa on kantavat tukirakenteet, johon kiskon voi kiinnittää.

• Varmista, että seinät, katto/ylärakenteet ja lattia liukuoven kohdalta ovat suorat.

• Mittaa oven paksuus, jotta mm. useamman liukuoven asennuksessa ovet mahtuvat liukumaan limittäin/päällekkäin.

• Varmista voidaanko alaohjain asentaa lattiaan tai seinään ja miten alaohjaus tulee toteuttaa useamman liukuoven asennuksessa?

• Halutaanko liukuoveen ovihidastimia tai muita käyttöön liittyviä ominaisuuksia?

• Miltä kokonaisuuden halutaan näyttävän? Ovimateriaali, kisko näkyvissä vai peitettynä ym.

• Jos liukuovi/-ovet tulevat ulkokäyttöön, tulee tuulikuorma ottaa huomioon. Lue lisää Tuulikuormasta.

Sisäliukuoville näihin pohdintoihin apua ja inspiraatiota löydät Sisäliukuovioppaastamme ”Miten valita sopiva liukuovi”-osiosta. Lataa opas.

Ja jos herää kysymyksiä suunnittelussa, ole yhteydessä myyntitiimiimme joka opastaa sinua kaikkiin liukuoviin liittyvissä asioissa.

Vaikka liukukiskojärjestelmiä ei yleisesti ottaen testata tuulikuormaa (tai muista sivuttaiskuormia) vastaan, ei se tarkoita ettei ne kestäisi koviakin sivuttaiskuormia. Liukuoven tuulikuorma tulee kuitenkin aina ottaa huomioon rakennesuunnittelussa yhdessä rakennesuunnittelijan kanssa. Tuotesivuiltamme saa ladattua kompponenttikohtaisesti 3D-mallinnuksia tuotteistamme joita voi käyttää apuna suunnittelussa

Lue lisää Tuulikuormasta

Kyllä voi. Tilausvaiheessa Helaform tarjoaa määrämittaan kiskon lyhennystä oman sahauspalvelun kautta. Asiakas voi myös itse lyhentää asianmukaisilla työkaluilla, mutta silloin pitää muistaa huolellisesti poistaa sahauksesta aiheutuva ”metallipöly” pois kiskosta ennen asentamista, jotta pöly ei tartu pyörästöihin.

Kaikki Helaformin liukukiskojärjestelmät ovat yläkantavia, eli emme valmista ns. alakantavia järjestelmiä, joissa oven paino kohdistuu alhaalla oleviin pyörästöihin.

Valitettavasti Helaformilla ei ole omaa asennuspalvelua, mutta meidän kauttamme saa tietoa ovivalmistajista ja asentajista. Ole yhteydessä tässä tapauksessa myynti-tiimiiimme.

Lue lisää takuuehdoistamme.

Toimitusaika tuotteille on pääsääntöisesti 3-5 arkipäivää. Toimitusaika saattaa kuitenkin jossain tapauksissa muuttua meistä riippumattomista syistä.

Helaformilla on laaja jälleenmyyntiverkosto Suomessa. Kaikkia tuotteita ei silti välttämättä löydy jälleenmyyjän verkkokaupasta tai valikoimasta. Tässä tapauksessa tuotteet ovat usein tilaustuotteita, joten katso tuote (ja tuotekoodi) Helaformin sivuilta ja pyydä jälleenmyyjääsi tilaamaan se meiltä.

Yksityisasiakkaita palvelemme laajan jälleenmyyjäverkostomme kautta ympäri Suomea.

Kyllä. Sivuiltamme ”Suunnittelu”-osiosta löytyy PDF- ja CAD-kuvat yleisimmin käytetyistä liukuovi kokonaisuuksista suunnittelun avuksi. Tämän lisäksi jokaisesta tuotekomponentista löytyy mitta- ja CAD-kuva kyseisen komponentin tuotesivulta. Jos sinulla on erikoisempi kohde johon tarvitset CAD-kuvia niin ole yhteydessä myyntimme niin autamme sinua.

Liukuovi on turvallinen pienille lapsille. Ja erityisesti Soft close-ovihidastin hidastaa ja pysäyttää oven liikkeen sulkeutuessaan joka estää sormien jäämistä oven väliin. Lapsi pystyy hyvin käyttämään liukuovea, mutta aivan pienten lasten kanssa tulee huomioida, että Soft close-ovihidastin vaatii hieman työntövoimaa liikkeelle lähdössä kun ovihidastimen jousi virittyy.

Kyllä saa. Oviaukon sisällä kulkeviin liukuoviin lukkopesä asentuu oveen ja vastarauta voidaan asentaa päätyseinään/-rakenteeseen, mutta seinän päälle kulkeviin liukuoviin pitää seinään kiinnittää jokin ”karmi” johon vastarauta asennetaan. Helaform ei itse myy lukkoja, joten lukitusvaihtoehdoista voi kysellä lisää ovivalmistajalta.

Helaform tarjoaa myös pyörästöjä, joiden pyörissä on erikoislaakerirasva joka mahdollistaa lämmönkestävyyden aina 300°C asti.

Alaohjainkisko voidaan asentaa, joko oven pohjaan tai lattiaan. Oven pohjaan kiinnittäessä itse alaohjain kiinnitetään joko lattiaan tai seinään oviaukon sivuun ja näin lattia-osa jää esteettömäksi. Lattiaan kiinnittäessä taas itse alaohjainrulla kiinnitetään oveen, mutta silloin on suositeltavaa tehdä ura lattiaan johon alaohjainkiskon voi upottaa. Tällaisessa tapauksessa kiskon yli voi kulkea huoletta, mutta on hyvä huomioida, että lattiassa oleva alaohjainkisko kerää likaa sisälleen, jota täytyy puhdistella aika ajoin. Lue lisää alaohjauksesta.

Alaohjainkisko voidaan asentaa myös upotettuna suoraan lattiaan. Tällöin alaohjain asennetaan liukuoven alareunaan ja alaohjainkisko on koko liukumatkan pituinen jolloin saadaan varmistettua alaohjaimen asennettavuus vaativimmissakin asennuksissa. On kuitenkin hyvä huomioida, että tällöin lattiapintaan jää alaohjainkisko joka ”rikkoo” lattiapinnan yhtenäisyyttä ja voi kerätä likaa.

Lue lisää Alaohjauksesta

Kyllä voi. Useimmissa sarjoissa alaohjaimen kiinnitysruuvit kiinnitetään vain lattian pintamateriaaliin (parketti/laminaatti ym.) lattialämmityksen putkien ollessa syvemmällä lattiavalussa. Mutta aina on tapauskohtaisesti tarkistettava, ettei lattialämmitys ole ruuvien tiellä esimerkiksi sähkökäyttöiset lattialämmityskalvot, jotka saattavat sijaita heti pintamateriaalin alla.

Lue lisää Alaohjauksesta

Yläkantavissa liukuovijärjestelmissä tulee aina olla alaohjaus. Alaohjauksen tarkoitus on ohjata liukuovea kiskolinjan mukaisesti ja siten parantaa liukuoven käyttömukavuutta ja turvallisuutta. Se myös estää oven vääntymistä käytön aikana; ilman alaohjausta, yläkiskossa oleviin liukuoven pyörästöihin voi kohdistua käytön aikana ylimääräistä sivuttaisrasitusta, joka voi vahingoittaa liukukiskojärjestelmää. Se voi haitata liukuoven liikettä ja vähentää sen käyttöikää merkittävästi. Alaohjaimia tarvitaan pääsääntöisesti yksi per liukuovi, mutta joissain tapauksissa lattiaan kiinnitetään kaksi alaohjainta, joiden välissä liukuovi liukuu.

Huom! Alaohjaimen tarkoitus on vain ohjata oven liikettä, ei kannatella ovea tai estää raskaita sivuttaiskuormia kuten iskuja/törmäämisiä tai tuulikuormia. Lue lisää Alaohjauksesta

Tärkeintä liukukiskojärjestelmien kannalta on, että ovessa on ainakin reunoissa kestävät tukirakenteet (esim. sisäovissa tukipuut ja ulko-ovissa metallirunko), jotta kiinnityslaipat saadaan tukevasti oveen kiinni. Samoin tarvittaessa oven alaosaan voidaan jyrsiä/kiinnittää alaohjainkisko.

Kyllä saa molempia. Helaformilta löytyy liukukiskojärjestelmiä AISI 304 ja AISI 316L-laatuisina raskaampiin sarjoihin 100-sarjasta ylöspäin.

Soft close ottaa liukuoven vastaan hidastetusti ja vaimentaen sen noin 10 cm ennen oven pysähtymiskohtaa.

75 Flow-sarjan Soft close vaimentaa liukuoven sulkeutumisen aina 100 kg asti ja Saga-sarjan Soft close 130 kg asti. Todella kevyillä ovilla on hyvä ottaa huomioon, että oven avaamiseen tarvitaan hieman enemmän työntövoimaa alussa, joka syntyy kun Soft closen sisäänrakennettu jousi virittyy. Oven vetimillä on myös vaikutusta tässä, sillä matalista upotettavista ovivetimistä ei saa niin tukevaa otetta kun esimerkiksi pintaan asentuvista vetimistä.

Kyllä. Helaformin kiskojärjestelmien puolesta se onnistuu täysin, mutta itse oven kosteuden kestävyys tulee varmistaa ovivalmistajalta. Helaformilta löytyy kiskojärjestelmiä myös AISI 316L-laatuisina jopa haastavampiin olosuhteisiin.

Kyllä saa. Liukuoven äänieristävyyteen vaikuttaa pääosin oven rakenne, seinän rakenne sekä karmien tekninen toteutus.

Kyllä. Lisätarvikkeena 75- ja SAGA-sarjaan Helaform tarjoaa syncro-mekanismia, jonka avulla pariliukuoven molemmat ovilevyt avautuvat ja sulkeutuvat yhtäaikaisesti vain yhtä ovea liikutettaessa. Syncro-mekanismia on saatavilla myös Soft Close -hidastimilla.

Ohuempaa ovea käytettäessä tulee ottaa huomioon kyseessä olevan kiinnityslaipan mitat. Jos ovi on ohuempi kuin laipan syvyys, laipan ruuvinreiät eivät välttämättä sovi niin, että laipan saa kiinnitettyä oveen tukevasti. Laipat jäävät myös täten näkyviin tullessaan ohuesta ovesta yli oven päältä. Paksumpaa ovea käytettäessä tulee ottaa huomioon, että liukuovi/-ovet mahtuvat liikkumaan ilman, että ottavat seinään tai toiseen oveen (tuplakiskoitus) kiinni.

Vahva suositus on, että ei. Liukuoven pyörästöjä tulee aina 2 kpl/ovi, sillä oven paino jakautuu tasaisimmin juuri kahdelle pyörästölle. Kolmas tai useampi pyörästö saattaa aiheuttaa esim. kitkaa kiskon sisällä ja hankaloittaa liukumista tai että yksi tai useampi pyörästö kulkee ns. ilmassa, jolloin liukuovi ei kulje tasaisesti kiskolla.

Kyllä voi. Kun painorajoituksista puhutaan niin oven maksimipaino tarkoittaa yhdelle pyörästöparille kohdistuvaa painoa, mutta liukukisko itsessään pystyy kantamaan paljon enemmän. Usein esim. pariliukuovissa kaksi ovea liukuvat samalla kiskolla vastakkaisiin suuntiin.

Kyllä, aina tarvitaan jokin pysäytin. Kiskopysäyttimen tärkein tehtävä on estää pyörästöjen (ja sitä kautta oven) liukuminen pois kiskoilta. Samalla sillä myös rajataan liukuoven liikettä, jotta ovi saadaan pysähtymään juuri niihin kohtiin kun sen halutaan oviaukolla pysähtyvän. Sisäliukuovien kohdalla jos käytetään Soft close -ovihidastinta niin silloin kiskopysäytin ei ole välttämätön, sillä Soft close myös pysäyttää liukuoven liikkeen.

 

Sisäliukuovet

Seinäkiinnityksessä tarvitaan aina seinäkannattimia. Kattokiinnityksessä liukukisko voidaan asentaa myös suoraan kattoon ilman kannattimia. Valmiissa helasarjoissamme kiskot on rei´itetty valmiiksi kattokiinnitystä varten. Kattokiinnityksessä on käytettävä asianmukaisia ruuveja, jotta varmistetaan kiskon kannatus.

Varasto- ja teollisuusliukuovet

Raskaissa sarjoissa (150-2000 sarjat), suositellaan aina kannattimien käyttöä niin seinä- kuin kattokiinnityksessä. Näin varmistetaan tukeva liukiskon kiinnitys rakenteisiin.

Helaformilla saa vakiomittaisia liukukiskoja kaikille yleisimmille ovileveyksille. Vakiomittaisia liukukiskoja on saatavilla 2, 3, 4, 5 ja 6 m pituisina. Jos kuitenkin haluat liukiskoa erikoismitoilla me tarjoamme maksullista sahauspalvelua (projektikohtaisesti). Valmiita helasarjoja on saatavilla vakiomittaisina jälleenmyyjiltä.

Teräskiskoja käytetään pääosin ulkokäytössä ja raskaammissa liukuovissa teräspyörästöjen kanssa kun taas alumiinikisko on yleisimmin käytössä sisäliukuovissa nailonpyörästöjen kanssa sen keveyden, ulkonäön ja hiljaisemman liukuäänen takia.